Jakten på den gode bruktbilen for dummies

Året var 2015 og det var tid for å kjøpe en ny bil, ny for meg, men vel brukt.

Hvordan skulle man gå fram? For en som var ukjent med bilverdenen, var det nærliggende å benytte finn.no. Men markedet for bruktbil er stort, det er jo nesten en bruktbil Feber på finn.no og det er umulig å vite om annonsene stemmer.

Er bilene som de ser ut. Har de skjulte feil? Hvordan kan man som ukyndig bilkjøper klare å finne ut av dette på egenhånd? Det endte opp med at jeg benyttet meg av bilauksjon på nettet.

På disse sidene var det beskrivelser og fotografier av ytre feil og man får et inntrykk av at bilen er nøye sjekket. Det som var viktig for meg var å vite hvem som hadde bydd på bilen før meg.

Det var 2 bilforretninger. De ga seg på 31 500 og den ble solgt til meg for 32 000 kr.

Det var en Toyota Yaris. Eu -godkjenningen gikk glatt i boks. Kun signalvest manglet.

Flaut var det da bilen ikke ville starte-og årsaken til dette var at undertegnede hadde glemt å skru av lysene, så batteriet hadde tappet seg helt ut. God service å få fra verkstedet-de tauet bilen.

Litt lett service og bilen var på veien. Verre var det neste gang bilen sluknet.

Hva var det nå da? Jo verkstedet sa at dynamoen var røket. Ny dynamo, men også noe som het multirem måtte byttes. Jaha. Ut på veien igjen-fram til en ny lampe lyste orange.

Et annet verksted kom med et interessant innspill om at ventilen må byttes og at noen har brukt lim på ventilen. De hevdet også at det første verkstedet hadde brukt et redskap som hadde satt ventilen i feilstilling. Fotografi-bevis og oppfordring til å konfrontere det gamle verkstedet.

Hva kan man si? Kan man bevise noe? Blir det påstand mot påstand?

Det ble med vegring og unnvikelse av det gamle verkstedet. Ingen konfrontasjon.

Oj, Sjutton-noen måneder senere ute på den store motorsveien i ganske mange km per time oppleves rattet som ganske tungt og bilen drar seg mot den ene siden.

Skremmende å sitte å streve med rattet. Hva kan dette være? Vel framme ved destinasjonen oppdages det dagen etter-det ene dekket er nesten flatt. Rett inn på verkstedet på nytt.

Det var en slitasje. Skremt av erfaringen var det nå tid for å returnere bilen dit den kom fra-til Oslo Bilauksjon-i håp om at en ny eier kunne gi bilen en oppgradering og et langt liv.

Selv tok jeg nå steget mot citroen. Avtalen var å møte selger og titte på bilen og å prøvekjøre den. På vei til møteplassen fikk selger forsinkelser-hjulet hadde falt av.

Bilen sto fast langs veien og ventet på henting. Ikke bare bare å kjøpe bil altså.